Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Riemie Van Dijk Riemie Van Dijk

blog:

Anders kijken, anders denken, anders doen!

19 juni, 2017 / Uncategorized

Maar liefst 150 deelnemers, vooral wethouders en beleidsambtenaren van gemeenten, wisten de weg te vinden naar de bijeenkomst “Sturen op integraal werken”, georganiseerd door Binnenlands Bestuur in Cultuur en Congrescentrum Antropia in Driebergen.

Zij kregen een programma voorgeschoteld, bestaande uit inhoudelijke bijdragen, interactieve workshops en de lancering van een E-magazine.  In dit magazine wordt integraal werken omschreven als: doel- en resultaatgericht samenwerken ten gunste van burgers en cliënten. Weghalen van schotten tussen organisaties Het magazine beschrijft een aantal succesvolle manieren van werken aan welzijn en gezondheid.

Ploeteren

Tijdens de inhoudelijke presentaties lag de focus op het belang van een integrale aanpak bij cliënten met meervoudige problemen.  Ontschotting tussen organisaties  als voorwaarde van een 1 gezin 1 plan benadering. Froukje de Jonge, wethouder in Almere vertelde dat gemeenten op dit gebied nog weinig ervaring hebben. Voor haar voelt het zoeken naar manieren om doel- en resultaatgericht werken als ploeteren.  Dit zorgde voor herkenning in de zaal.

Anders kijken

In onze reactie op de inhoudelijke presentaties vroegen wij aandacht voor “de bedoeling” van de decentralisaties. Insteek van de decentralisaties is toch een nieuw samenspel tussen inwoners, organisaties en gemeenten?  Sturen op integraal werken is in onze visie óók:  sturen op gelijkwaardige relaties, eigenaarschap en co-creatie van inwoners. En dat in het speelveld vóórdat er sprake is van problemen.

Anders denken

We onderschrijven de waarde van succesvolle interventies. De Asset Based Community Development (ABCD) methode, die centraal stond in onze workshop, is bewezen effectief.  De focus van deze methode ligt op inwoners in plaats van cliënten. Op hun dromen, mogelijkheden, kwaliteiten in plaats van problemen. Op welzijn in plaats van zorg. Op professionals in een rol van  inwoners begeleiden in eigenaarschap, zelfsturing en creativiteit in wijkontwikkeling in plaats van in een rol van hulpverlener.

Anders doen

Onze snelkookpan sessie startte met een korte inleiding over de beginselen van de ABCD methode. Daarna lieten we deelnemers met behulp van een grote kaart van een wijk aan den lijve ondervinden hoe Community Mapping werkt. Vanuit de kaart kom je in gesprek over wat er gebeurt tussen mensen en wat dat betekent voor de verbindingen tussen mensen. De ABCD methode zorgt voor andere uitkomsten. Na afloop was de reactie van de wethouder van de gemeente Grave “Dit zouden al onze medewerkers moeten meekrijgen”.

Meer weten

Onze reactie en de reactie van andere deelnemers vind je op:

www.youtube.com/watch?v=5hsJ1PLFaSIReageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz