Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Riemie Van Dijk Riemie Van Dijk

alledaagse levenservaring

Dream machine

stevig in je schoenen staan

trainingsacteurs

nieuws:

Echt de moeite waard!

17 december, 2017 / Co-creatie

We peilden de stemming, voordat we aan de slag gingen. De reacties varieerden van “een beetje zenuwachtig” tot “eigenlijk vind ik het maar niks, het is niet echt”.

Tweeënhalf uur later waren andere geluiden te horen. Petje af voor de trainingsacteurs die levensecht speelden. Complimenten voor de onderzoekers.

Je hebt meer in huis dan je denkt door je alledaagse levenservaring.  Je weet hoe het werkt om contact maken, rustig te zijn en de tijd te nemen, goed te luisteren, geïnteresseerd te zijn in de ander en hoe die zijn leven wil leiden.  De onderzoekers lieten allerlei vaardigheden zien die ze heel gewoon vinden, maar waar ze trots op kunnen zijn.

Ze vormen de basis voor de gespreksvaardigheden uit de opleiding. Veel ezelsbruggetjes in communicatie kwamen voorbij. “Wat wilde deze oude mevrouw eigenlijk vertellen toen ze vertelde over haar kinderen en kleinkinderen?  Is ze tevreden met het contact?“ Het ezelsbruggetje Wees een OEN  (Open En Nieuwsgierig) nodigt je uit om vragen te stellen over haar binnenste:  haar beleving en gevoel.  Als jij iets van jezelf laat zien en vertelt over jouw kleine geluksmomenten voelt de ander zich misschien uitgenodigd hetzelfde te doen. Als je bij de deur staat, kun je zeggen “We hebben een afspraak; ik zou vandaag langskomen om een aantal vragen te komen”. Als je binnen bent, kun je de vijf vragen die je wilt stellen noemen.

“Is het straks in het echt ook zo?” Ja, was het antwoord: je kunt te maken krijgen met jongeren die boos zijn op de wereld en zichzelf en die jou uit de tent proberen te lokken. Je kunt te maken krijgen met mensen die hopen dat jij wat vaker langs komt.  Dat is precies te reden waarom we deze training geven: zorgen dat je stevig(er) in je schoenen staat als er onverwachte dingen gebeuren.Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz