Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Riemie Van Dijk Riemie Van Dijk

blog:

It giet oan!

16 juli, 2017 / Co-creatie

Mannen met een missie

Daniel Giltay Veth en Dirk Postma zijn mannen met een missie. Ze willen  inwoners met een ondersteuningsvraag een stem geven in de zorg en ondersteuning die zij ontvangen. Ze zijn er van overtuigd dat  inwoners die stem kunnen laten horen als zij op een laagdrempelige en respectvolle manier uitgenodigd worden om dat te doen.  Hun ideaal is om inwoners op permanente basis invloed te laten uitoefenen op beleid van gemeenten en zorgorganisaties. Ze noemen hun initiatief de Dream Machine.

 

Het tij keert

De werkelijkheid in het Sociale Domein is er eentje van veel beleid maken.  Van praten over mensen in plaats van praten met mensen. Van voorzieningen ontwerpen van achter het bureau, in plaats van die vormgeven op grond van verhalen van gebruikers. Maar, het urgentiebesef dat het anders moet groeit. De kosten van maatwerkvoorzieningen rijzen de pan uit. Afschalen lukt niet of werkt niet. Bovendien geeft dit initiatief de mogelijkheid mogelijkheden om kwetsbare inwoners op een andere manier te helpen. Er komt meer oog en waardering voor de kracht en kantelingspotentie van (vrijwilligers)organisaties, die mensen begeleiden in het alledaagse.

Ronde langs organisaties voorliggend veld

Daniel en Dirk maakten een ronde langs 17 organisaties in het voorliggend veld om hun initiatief  Dream Machine te presenteren. Ze wilden onderzoeken of hun idealen daar weerklank vinden. Of organisaties willen aanhaken bij een onderzoeksplatform. En of organisaties vrijwilligers kunnen leveren die samen met studenten onderzoek gaan doen naar de dromen van kwetsbare inwoners.  De organisaties omarmen de gedachte van een geleidelijke substitutie van maatwerk- naar algemene voorzieningen, waarbij aanbieders met elkaar samenwerken.

 Bijvangst

Bijvangst van deze bezoekronde is een prachtig inkijkje hoe burgerparticipatie in de Leeuwarder praktijk eruit ziet. Samen zijn die 17 organisaties een enorm grote aanbieder. Samen beschikken ze over maar liefst 1500 vrijwilligers, die 5000 bewoners ondersteunen in het voeren van zelfregie in het alledaagse leven.  Wat organisatie verbindt is hun primaire taak om zingeving van vrijwilligers te faciliteren, wat organisatie verdeelt is concurrentie om hulpbronnen. Als het gaat om vrijwilligers vissen ze in dezelfde vijver. Organisaties voelen zich niet altijd serieus genomen als partner in strategische beleidsontwikkeling.  Verbazingwekkend, gezien de verwachtingen die vanuit de kanteling bij het voorliggend veld wordt gelegd.

Dream Machine in de steigers

Het fundament van de Dream Machine is gelegd. Een kerngroep met vertegenwoordigers van verschillende organisaties gaat strategische speerpunten kiezen. Organisaties verspreiden een flyer over het onderzoek onder hun vrijwilligers. Een team van docenten ontwerpt  de training voor vrijwilligers en studenten.  Aan hen de uitdaging om inwoners uit te nodigen (weer) te dromen over hoe zij het leven in zouden willen richten.  De eerste training, waarbij ruimte is voor 15 vrijwilligers en 15 studenten start september. De tweede training vindt plaats in november. In een later stadium krijgt de in organisaties aanwezige knowhow een plek in een train de trainers constructie.

 Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz