Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Dirk Postma Dirk Postma

blog:

Je ziet het pas als je het door hebt

27 mei, 2017 / Uncategorized

Onlangs zaten we aan tafel met Saida Youssef, teamleider van het Sociaal wijkteam Noord in Bilgaard van Amaryllis. “In 2011 zijn we gestart met het wijkteam en sindsdien is er veel gebeurd om antwoord te geven op de vele individuele vragen van bewoners. Onze medewerkers hebben zich ontwikkeld tot T-shape professionals en dat pakt goed uit, vooral op het gebied van jeugd. Waar we op dit moment mee worstelen, is de vraag hoe we als wijkteam een volgende slag kunnen maken. Eentje van een individuele naar een collectieve aanpak en van curatief naar preventief werken. Jullie mailing over Community Mapping maakte ons nieuwsgierig: is dat een instrument dat ons kan helpen om in kaart te brengen waar de talenten en mogelijkheden van de wijk liggen?”

Van zo’n vraag gaat ons Social Work hart sneller kloppen. Ja! Community Mapping kan helpen om die omslag te maken. Maar het is meer dan een technisch en plat kunstje. Het is een manier om “vanuit het niets” in gesprek te gaan met bewoners en verhalen te delen over de potentie van een gemeenschap. Potenties die de mensen van het wijkteam niet zien, omdat ze het niet door hebben. Community Mapping laat hen door een andere bril naar de sociale omgeving kijken. Daardoor ontdekken ze samen met bewoners de verschillende lagen in een sociale infrastructuur. Lagen die duurzame opties geven voor de toekomst voor de wijk.

De kenniskring Welzijn Nieuwe Stijl heeft een train-de-trainer-concept ontwikkeld. Die bestaat uit drie bijeenkomsten. Daarin vertellen we over de grondbeginselen van Community Mapping en oefenen we samen hoe je de potentie van de wijk in kaart kunt brengen. Na die drie bijeenkomsten kan het wijkteam zelf aan de slag met bewoners. Daarna staan we stil bij hun ervaringen: wat kwam je tegen? Wat is de toegevoegde waarde? Wat zijn de gevolgen voor betrokkenheid van bewoners? Wat zijn mogelijkheden voor een vervolg?

Ontdekken en aan de slag gaan met het potentieel van een wijk is een proces van lange adem. Het is belangrijk dat sociaal werkers elkaar blijven coachen in ander kijken, in het vorm geven van samenlevingsopbouw en in het oog hebben voor talenten in individuele gesprekken.

Door Riemie van Dijk

 

 

 

 

 Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz