Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Marja Nijboer Marja Nijboer

dagbesteding

dak- en thuislozen

focusgroep

maatschappelijke opvang

scharrelruimte

blog:

Samen is die brug te bouwen!

29 november, 2016 / Scharrelruimte

Binnen lab III ‘werken aan scharrelruimte’ houdt de Kenniskring zich bezig met het ontwerpen van arbeidsmatige activeringstrajecten voor gebruikers van de maatschappelijke opvang (overwegend dak- en thuislozen). Aan welke voorwaarden moeten deze klussen volgens de bezoekers van deze dagbestedingsplekken voldoen? Om hier een beeld van te krijgen, heeft de Kenniskring meegelopen en geobserveerd op tien verschillende dagbestedingsplekken en focusgroepen georganiseerd met deelnemers en vervolgens met deelnemers en stakeholders.

Chris Douwsma, vierdejaars SPH- student op Stenden heeft onderstaand stuk geschreven over de focusgroep met deelnemers van dagbestedingsplekken en stakeholders.

Op een prachtige herfstdag, de screens naar beneden omdat de zon schijnt, de Moorkoppen in de aanslag, een uurtje voorbereidende werkzaamheden. Het plan nalopen. Klopt alles nog? Moet er nog wat aangevuld worden? Wie is de gespreksleider? Hoe komt het met de tijd? Hebben we wel genoeg stoelen? Koffie en thee klaar? 

Check

Lab Scharrelruimte is klaar voor de focusgroep met deelnemers (de mensen die gebruik maken van het dagbestedingsaanbod) en stakeholders (gemeente, begeleiders maatschappelijke opvang, sociaal werkers, de begeleiders van dagbestedingsplekken) van arbeidsmatige activering. Een focusgroepbijeenkomst gaat om, het woord zegt het al, focussen op waar we mee bezig zijn. Kloppen onze bevindingen wat betreft de voorwaarden waaraan klussen zouden moeten voldoen, wat vinden andere partijen hiervan en hoe staat dat in relatie met elkaar. Inclusief is MET ALLE mensen praten en niet over mensen.

Hoe mooi is het dan voor de stakeholders en werkgroep dat er vier deelnemers aanwezig zijn die gebruik maken van een vorm van maatschappelijke opvang (overwegend de dak en thuislozen) en die gebruik maken van een vorm van dagbesteding. Deze ervaringsdeskundigen hebben de werkgroep waardevolle informatie gegeven over de voorwaarden waaraan klussen zouden moeten voldoen. Deze kennis zorgt ervoor dat we beter kunnen aansluiten bij de deelnemers. Zij zijn namelijk heel goed in staat om aan te geven wat werkt en wat niet werkt!

Bewustwording van de mogelijkheden en beperkingen binnen de regelgeving is voor de Kenniskring, ondernemers en gemeentes iets om over na te denken.  Net als de informatievoorziening voor de dak en thuislozen, maar ook voor de ondernemers, gemeentes en de begeleiders van de diverse maatschappelijke opvangvoorzieningen.  

Om de brug te bouwen naar een inclusieve maatschappij is de kennis van iedereen nodig. De weg zal niet makkelijk zijn, soms hobbelig, soms in rustig vaarwater, maar altijd met de blik naar de horizon op weg naar het doel. Samen is die brug te bouwen. 

Chris DouwsmaReageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz