Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Dirk Postma Dirk Postma

blog:

Studenten voegen in bij Friese Dorpentop

14 maart, 2017 / Uncategorized

Het Friese Dorpentop-project gaat een nieuwe fase in. Studenten nemen deel, er komt een symposium aan en een minitop op Schiermonnikoog.

,,Wij zijn er nu voor het eerst bij’’, zegt Hendrik Bouma (21) uit Boazum. Hij is tweedejaars Bestuurskunde aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden. Bouma is deze zaterdagochtend met vijf medestudenten afgereisd naar Raerd, waar in het dorpshuis de derde en laatste vervolgbijeenkomst gehouden wordt na de aftrap van de Friese Dorpentop op 5 november in Leeuwarden.

Toolbox

Naast hem zit vierdejaars Tabe Paul Wolters (27) uit Oentsjerk. ,,Wij zitten nog in de beginfase’’, zegt hij, ,,en we zijn vandaag aan het aftasten wat deze groep wil’’. De studenten maken onderdeel uit van de werkgroep ‘Dorpsbelang 2.0’ en willen een toolbox ontwikkelen – een ‘arkbak’, noemen ze het ook wel – waarmee inwoners beter kunnen uitvogelen wat er leeft in hun dorp.

,,Wij willen alles boven tafel krijgen om zo de leefbaarheid in een dorp te bevorderen’’, zegt Wolters. ,,Dat is goed om te weten. Wij willen iedereen bereiken. Wie kan wat en wie doet wat? Dan kun je elkaar helpen – jong, oud, mobiel en minder mobiel.’’ Bouma vult aan: ,,Als je weet dat er een bankdirecteur bij je in de buurt woont, zou hij bijvoorbeeld ergens penningmeester kunnen worden.’’

Veertig mensen

Van de ongeveer vijfhonderd mensen die op 5 november meededen aan de Friese Dorpentop waren in Raerd nog zo’n veertig over. Na deze laatste vervolgbijeenkomst volgt in mei nog een groot symposium. ,,Daarvoor gaan we ook burgemeesters, gedeputeerden en de commissaris van de koning uitnodigen’’, zegt directeur Jan Hendrik Jansen van Doarpswurk.

Jansen bezoekt deze week Schiermonnikoog voor een soort mini-Dorpentop. Mogelijk volgt de gemeente Heerenveen dit voorbeeld.

,,Wij willen ook kleinere toppen houden, voor wie dat wil, richting de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Het gaat ons erom een beweging in gang te zetten naar een betere democratie. Met behulp van de dialoog, die leeft van overeenkomsten. En tegen het populisme, dat leeft van verschillen.’’

Kritiek

Er was ook kritiek op het Dorpentop-project. Sommige deelnemers vinden de plannen nog steeds te weinig concreet. Te groot en te vaag. Daarnaast missen zij – los van de studenten – de jongeren. Hier gaat de organisatie mee aan de slag.

Concrete plannen zíjn er wel. De meeste moeten echter nog geheim blijven, in ieder geval de dorpen waar het speelt. Zo zijn er plannen met een biovergister, zonnepanelen en een maaimachine waarmee dorpsbewoners zelf hun sportveldje mogen maaien. Wordt vervolgd.

Bron: Leeuwarder Courant, maandag 13 maart 2017

 Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz