Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Dirk Postma Dirk Postma

blog:

Taboe’s doorbreken bij Jimmy’s

2 mei, 2018 / Uncategorized

Via een collega hoorde ik van Jimmy’s: een plek voor en door jongeren van 12 tot 27. Je kunt hier terecht met je vragen en zorgen maar ook met je eigen initiatieven. Vrijwilligers en stagiaires binnen Jimmy’s kunnen je hierbij helpen. Maar ook gewoon om een beetje te hangen of contacten te leggen ben je welkom! Toen ik hier van hoorde ging ik al snel eens langs bij Jimmy’s Groningen, en werd ik toegevoegd aan de openbare Facebook-groep jimmys050 give&get.

 

Drugs

Al scrollend op Facebook kwam ik een evenement uit deze groep tegen: Let’s talk drugs met als omschrijving:

Maak jij je zorgen over drugsgebruik? (Bij jezelf of iemand in je omgeving)
*Wil je meer weten over verslaving en hoe dit werkt?
*Wil je meer weten over drugs en (veilig) gebruik?
Er wordt gesproken door minstens één ervaringsdeskundige. Praten mag! Luisteren ook.
Kom 23 februari naar Jimmy’s! Vanaf 19:00 zijn de deuren geopend.
Het is geheel vrijblijvend en laagdrempelig. Geen verplichtingen. Geen instanties. Aanmelden is niet verplicht 🙂

Bij de avond waren er ongeveer 10 mensen aanwezig. We gingen met zijn allen bij elkaar zitten. Op bankjes, stoelen en zitzakken verzamelde we ons rond de door de beamer geprojecteerde powerpointpresentatie. Verschillende onderwerpen kwamen voorbij op deze avond: risico’s van drugs, werking van drugs en verslaving, bijvoorbeeld. Maar naast dit alles was er ook ruimte voor leuke ervaringen die mensen hadden met drugs en om tips uit te wisselen om veilig te gebruiken. Al met al een gezellige, geslaagde avond met veel serieuze momenten maar ook vooral vol met plezier.

 

Naamloos

 

Let’s talk about taboos!

Maar waar kwam dit evenement vandaan? Wie heeft dit eigenlijk georganiseerd? Ik praatte met Paulien Stuut. Paulien is een jongedame van 21 jaar met een missie: het doorbreken van taboes, met name onder jongeren. Ze merkt dat er nog veel taboes heersen onder jongeren. Ze is voornamelijk bezig met het bespreekbaar maken van psychische stoornissen. We praten een stuk makkelijker over hoofdpijn of over een been breken, dan dat we doen over een paniekaanval of borderline. Vaak bang voor onbegrip of vooroordelen, terwijl bijna de helft van de Nederlandse bevolking wordt getroffen door een psychische aandoening.

Door het interviewen van ervaringsdeskundigen en het zoeken naar bruikbare informatie, verdiept Paulien zich in de aandoeningen. De interviews die ze doet zijn altijd anoniem verwerkt in haar blogs. De geïnterviewden zijn meestal mensen die al goed om kunnen gaan met de situatie en daarom met wat afstand kunnen terugblikken op hun dieptepunt. Hierdoor is de moraal van de meeste verhalen: achter de wolken schijnt de zon, maar de zon gaat niet zómaar schijnen. Ze schrijft over dit alles in haar blog, die via Jimmy’s 050 gepubliceerd wordt. Daarnaast geeft ze workshops bij verschillende instanties en (middelbare)scholen. Op deze manier bereikt ze veel jongeren die vaak nog in een kwetsbare periode zitten.

 

Ervaringsdeskundige

Paulien zelf is ook ervaringsdeskundige. Als jong meisje begonnen bij haar psychische problemen te spelen maar kon hier niet goed over praten, waardoor de gevoelens en problemen opstapelden. Omdat ze uit eigen ervaring weet hoe waardevol het kan zijn om iemand te hebben die zonder oordeel naar je luistert, gunt ze het iedereen om zonder taboe over hun problemen te kunnen spreken. Op deze manier wil ze begrip voor elkaar creëren en problemen eerder aan de oppervlakte laten komen, zodat er op tijd ingegrepen kan worden als het nodig is. Zelf heeft Paulien er voor gekozen om op Facebook te posten dat ze door haar psychische problemen even ging stoppen met school. Hier kwamen zo veel mooie reacties op, dat dit haar ook nog een extra duwtje in de rug gaf: het zonder vooroordelen openbaar kunnen maken als het even niet goed gaat, dat zou toch heel normaal moeten zijn?

De avond Let’s talk: drugs was de eerste avond die ze organiseerde, en met succes. Het organiseren van zo’n avond is natuurlijk spannend. Wie komen er? Vindt iedereen het wel interessant? Wat zullen de reacties zijn? Tijdens de avond vertelde zij ook haar eigen verhaal: een verhaal wat natuurlijk dicht bij haar staat, en dat delen brengt natuurlijk ook spanning met zich mee. Gelukkig vond ook Paulien zelf de avond geslaagd. ‘Maar achteraf zou je toch altijd dingen wel anders gedaan hebben’. Toen ik haar vroeg of ze nog meer van zulke avonden wilde doen, glimlachte ze en zei: ‘Ja, ik denk het wel’.

De blogs van Paulien zijn te lezen via http://jimmys050.nl/projecten/doorbreek-taboe-psychische-aandoeningen/. Wil jij je verhaal kwijt als ervaringsdeskundige in de blog van Paulien? Je kan haar bereiken via paulienstuut@hotmail.com. Ze is nog elke week op zoek naar interessante verhalen om te delen!

 

Lisa Verhagen

Stagiaire Kenniskring Welzijn Nieuwe StijlReageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz