Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Riemie Van Dijk Riemie Van Dijk

Dream machine

goede vragen stellen

ingrediënten van een verhaal

narratieve prikkelvraag

storytelling

verhalen verzamelen

artikel:

Verzamelen van verhalen

8 oktober, 2017 / Co-creatie

narratieve prikkelvraag

Op de tweede trainingsbijeenkomst van de Dream Machine zijn we aan de slag gegaan met twee instrumenten uit de methodiek storytelling.

Een narratieve prikkelvraag prikkelt, nodigt uit tot het vertellen van verhalen. Een goede narratieve prikkelvraag is concreet: je vraagt naar gebeurtenissen of voorvallen uit het leven van de ander. En een goede narratieve prikkelvraag vraagt naar emoties bij die gebeurtenis. Zo vroegen de deelnemers elkaar “Geef je een voorbeeld van een vakantie die zo superspeciaal was, dat je zegt “WOW, eentje om nooit te vergeten. Die schrijf ik bij in het boek van golden memories”

Als iemand weinig te vertellen heeft, stil valt en moeite heeft of een verhaal houdt waar je kop noch staart aan kunt herkennen, helpt het om gebruik te maken van de ingrediënten van een verhaal.  Even stilstaan bij de ingrediënten van een sprookje, zoals Roodkapje, helpt je om vragen te stellen die de ander weer op verhaal helpen. Waar begint je verhaal en over wie gaat het? Wat gebeurde er allemaal? Wie helpen of belemmeren de hoofdpersoon? Waar zat de pijn/moeite? Wat zorgde voor een doorbraak?

Tijdens de derde trainingsbijeenkomst gaan de deelnemers aan de slag met trainingsacteurs. We zijn benieuwd welke verhalen dit oplevert.Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz