Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Marja Nijboer Marja Nijboer

bewegen

community mapping

gezondheid

outreachend werken

blog:

Wat zijn de behoeften van bewoners van de wijken Nijlan en Huizum-West op het gebied van sport/bewegen en gezondheid?

30 november, 2016 / Kansen

Onderzoek doen naar de behoeften van bewoners op het gebied van sport/bewegen en gezondheid en in kaart brengen waar de bewoner formele- en informele activiteiten kan vinden in de wijk!

Wie zijn wij?

Wij zijn Sabine van der Hoek, Dimitri Arts, Romano van Zandvoort en Jilles Louwes. We studeren aan de NHL in Leeuwarden. Sabine en Dimitri zijn derdejaars studenten HBO-Verpleegkunde, Romano vierdejaars student Maatschappelijk Werk- en Dienstverlening en Jilles is vierdejaars student Culturele Maatschappelijke Vorming. Vanuit de minor Welzijn Nieuwe Stijl zijn wij terecht gekomen bij de Kenniskring Welzijn Nieuwe Stijl. Wij zijn actief binnen lab 2; met bewoners werken aan kansen.

Onderzoek

Ondanks dat wij verschillende opleidingen volgen overlappen onze interesses wel degelijk. De interesse sport en bewegen in  welzijn en gezondheid vanuit HBO-Verpleegkunde leek ons een prima combinatie en hier zijn wij mee aan de slag gegaan. Wij zijn in gesprek gegaan met professionals (o.a. de buurtsport- en gezondheidscoach en het sociaal wijkteam) die actief zijn in wijk om te achterhalen of er wellicht een vraag ligt op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Het werken vanuit Welzijn Nieuwe Stijl richt zich op de vraag, de behoeften van de burger en dus onderzoeken wij wat er leeft binnen een gedeelte van de wijk. Dit onderzoek richt zich op vier flats in de wijk Nijlân: de Soestdijk flat, de Maurits flat, de Linthorst flat en de van Harinxma flat. Dit doen wij aan de hand van Outreachend Werken, we gaan op de mensen af en bevragen hen op straat of in de flat naar hun behoeften en ervaringen.

Community mapping

Daarnaast zijn wij bezig met het maken van een community map in de wijk Nijlân. Dit is een kaart waarop wij formele en informele activiteiten op het gebied van sport, bewegen en gezondheid in kaart brengen. De doelgroep is de gehele bevolking uit de wijk. Hierop is te zien aan de hand van een pictogram welke activiteit er op een bepaalde plek te vinden is. Indien men hierop klikt komt er te staan wat de activiteit precies inhoudt en wanneer de activiteit plaatsvindt. Het uiteindelijke doel is om deze map te overhandigen aan de burgers uit de wijk. Zo kunnen mensen vinden waar iets te doen is, wat matcht bij hun eigen behoeften en waar kansen liggen om aan deze behoeften te voldoen. Er kunnen nieuwe contacten ontstaan en bestaande contacten kunnen worden uitgebreid. Dit is natuurlijk goed voor de sociale cohesie, maar ook zeker voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners uit de wijk Nijlân!

Heeft u nog vragen of wellicht nuttige informatie voor ons? U kunt ons bereiken via een van de onderstaande e-mail adressen:

louw1300@student.nhl.nl                          arts1300@student.nhl.nl

hoek1413@student.nhl.nl                          zand1302@student.nhl.nl

Met vriendelijk groet,

Sabine van der Hoek, Dimitri Arts, Jilles Louwes en Romano van ZandvoortReageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz