Scharrelruimte
Kansen
Mienskip
Co-creatie
Riemie Van Dijk Riemie Van Dijk

Dream machine

dromen

levenskunst

zelfregie

nieuws:

Werken vanuit zelfregie, wat houdt het in en hoe pak ik het aan?

1 oktober, 2017 / Co-creatie

20170927_103415Werken vanuit zelfregie was de rode draad in de eerste trainingsbijeenkomst voor de studenten en vrijwilligers die zich verbonden hebben aan de Dream Machine.

Zelfregie betekent volgens de deelnemers, dat je zelf kunt bepalen waar je gaat en staat; dat jij je eigen keuzes maakt over zaken als gezondheid, geld, sociale contacten. Maar gebeurt dat ook in de praktijk van hulp en ondersteuning? Het blindemanspel maakte zichtbaar dat de belangrijkste vraag “Waar wil jij naar toe?”  vaak achterwege blijft.

Werken aan zelfregie betekent volgens de deelnemers, dat er ruimte is voor je innerlijk. Dat je in je waarde gelaten wordt en dat jij je bewust wordt van wat je drijft. In de dagelijkse praktijk van hulp en ondersteuning worden vragen naar de gelukmomenten en dromen over een goed en zinvol leven  niet of weinig gesteld.

Wat werkt om iemand zich bewust te laten worden van waar hij/zij naar toe wil en belangrijk vindt voor een fijn en goed leven,  is een ècht gesprek van mens tot mens. Een open gesprek waarin je veiligheid ervaart, de tijd neemt om elkaar te ont-moeten en  jezelf te laten zien. De praktijk van het  (keukentafel)gesprek kenmerkt zich vaak door weinig tijd, het instrumenteel toepassen van gesprekstechnieken en kostenbesparing als doel.

In de tweede training gaan we aan de slag met storytelling. Dit is een werkwijze die mensen helpt op verhaal te komen en hun gedroomde toekomst voor ogen te krijgen.Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz